Surse de caldura naturale

In mediul incojurator exista mari cantitati de energie solara inmagazinata.
Pompele de caldura preiau si transforma aceasta energie intr-un mod economic foarte eficient.


d1

Caldura din apa panzei freatice

Se foreaza un put pentru preluarea apei freatice si un alt put pentru refularea apei inapoi in pamant. Este o metoda foarte potrivita in cea mai mare parte a tarii efectul pompelor fiind foarte mare datorita temperaturii constante a panzei freatice de 7-12C chiar si pe tip de iarna. Aceasta tehnica prezinta mari avantaje datorita temperaturii ridicate obtinute in vaporizator.

In acest caz calitatea apei este importanta. Apa cu continut mare de fier nu este potrivita pentru aceasta metoda deoarece putul de refulare poate fi strangulat. Eventual continut mare in calcar afecteaza functionarea schimbatorului de caldura intermediar, care poate fi protejat prin instalarea unui dizolvator de calcar Aqua furnizat de ScanRom prin distribuitorii sai din Romania (vezi www.scanrom.se).


d2

Caldura din sol

Prin aceasta metoda se poate folosi caldura de suprafata existenta pe terenul din jurul casei dvs. Un furtun tip PEM este ingropat in forma de bucla in sol la aproximativ un metru adancime. In acest furtun circula un lichid ecologic, care preia caldura din sol. Lungimea furtunului este functie de pompa de caldura, necesarul termic al casei dvs., structura solului si zona de climat. Este nevoie de o suprafata cuprinsa intre 250-400 m². Folosirea caldurii din sol nu influenteaza cresterea plantelor.


d3

Caldura din lac

Daca locuiti in apropierea unui lac sau un rau caldura din aceste surse este o alternativa foarte buna. Energia existenta in apa este recuperata chiar si pe timp de iarna cand apa ingheata. Conducta PEM se plaseaza cu ajutorul unor contragreutati pe fundul lacului/raului. Pentru plasarea conductei PEM singura portiune care trebuie decopertata este intre sursa de apa si casa dvs.


d4

Caldura din aer

Pompele de caldura de aer au ca sursa de energie aerul din mediul inconjurator. Modulul Aer inlocuieste putul, sau conductele PEM ingropate in pamant. Modulul Aer se plaseaza in apropierea peretelui exterior al casei dvs si se cupleaza la o pompa de caldura (de ex Diplomat TWS) plasata in interiorul casei dvs. In apropierea pompei de caldura se plaseaza o unitate de dezghetare, care la nevoie impiedica inghetarea modulului Aer in asa fel incat aceasta sa lucreze efectiv si la temperaturi scazute. Un lichid care circula prin modulul Aer preia energia existenta in aer chiar si la temperaturi scazute pentru ca apoi sa fie comprimata de compresorul pompei. Energia preluata este de ajuns pentru a incalzi casa dvs si produce apa calda menajera.